ILEANA CEZARINA

singurul spital de boli cronice si ingrijiri paliative din Bacau

          Spitalul de boli cronice Ileana Cezarina a fost infiintat in anul 2014 in memoria jurnalistei Ileana Cezarina Duta, decedata in urma unui cancer nemilos.

          ,,Ileana Cezarina” este primul spital din Bacau specializat in acordarea de asistenta medicala bolnavilor cronici si bolnavilor cu nevoi de ingrijiri paliative.
          Sectia de bolnavi cronici se adreseaza pacientilor cu afectiuni: oncologice, diabet-nutritie, hepatice, renale, reumatice, neurologice, cardiologice si respiratorii.
          Sectia de ingrijiri paliative se adreseaza bolnavilor care se afla intr-un stadiu al bolii ce nu le mai permite un prognostic pozitiv, indiferent de natura afectiunii de care sufera.
          Potrivit definitiei Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), ingrijirile paliative sunt ingrijirile care imbunatatesc calitatea vietii pacientilor si a familiilor care se confrunta cu probleme asociate bolilor amenintatoare de viata, prin: prevenirea si alinarea suferintei, prin identificarea precoce, evaluarea si tratamentul adecvat al durerii si prin identificarea problemelor de natura fizica, psiho-sociala si spirituala.
          Ingrijirea paliativa este o abordare interdisciplinara si cuprinde in sfera sa atat pacientul, familia, cat si comunitatea. Intr-un anumit sens, paliatia inseamna asigurarea ingrijirilor de baza, adica satisfacerea nevoilor individuale ale pacientului, oriunde ar fi acesta ingrijit: la domiciliu sau in spital.
          Ingrijirile paliative dau valoare vietii si considera moartea ca fiind un proces normal, nu grabesc si nici nu amana moartea. Ingrijirile paliative isi propun sa mentina cea mai buna calitate posibila a vietii pana la moarte.
Unitatea dispune de spatii de cazare in conditii deosebite, dotari moderne si personal profesionist, cu o capacitate de 100 de locuri.

          Durata medie de spitalizare in regim gratuit (numar zile internare decontate de CAS Bacau): 10-22 de zile.